UK "Vuk Stefanović Karadžić" BUHA

Detaljne informacije


Osnivanje

Priča o Pozorištu Boško Buha, kao i mnoge pozorišne priče, počinje od Branislava Nušića. Po njegovoj zamisli je, 1937. godine nastalo „Povlašćeno pozorište za decu i omladinu Roda“. Prva Rodina premijera, zakazana za 19. januar 1938. je otkazana, jer je tog dana umro Branislav Nušić. Premijera je održana 23. januara, a Pozorište je, pod rukovodstvom piščeve ćerke Gite Predić Nušić i bračnog para Vukadinović, punom parom radilo do 1941. Najpoznatija predstava iz tog perioda je „Rista sportista“ po komadu čuvene glumice Ljubinke Bobić, a o popularnosti te predstave svedoči i činjenica da je 1939. u Politici počeo da izlazi istoimeni strip.

Po oslobođenju Beograda 1945. osnivači Rodinog pozorišta nastavili su rad pod okriljem Pionirskog pozorišta, koje svoje predstave izvodi u drugim beogradskim dvoranama. Ipak, ono je iste godine zatvoreno pod obrazloženjem da „nije pedagoški da se deca bave glumom i baletom, da je to čak krajnje štetno za njihov uzrast, da su u pozorištu izloženi opasnosti da steknu bolesne ambicije i da je bolje da se posvete samo učenju“. Tako je Beograd ostao bez pozorišta za decu punih pet godina.

Tek krajem 1950. Gita Predić-Nušić uspela je da dobije saglasnost o pokretanju novog dečjeg pozorišta. Tako je 13. oktobra te godine osnovano Pozorište Boško Buha, i deci je vraćeno pravo na pozorište.

Od osnivanja do danas, za tačno šezdeset pet godina, na našoj sceni odigrano je preko dvesta pedeset naslova, a kroz našu salu prošlo je preko četiri i po miliona dece, njihovih roditelja i nastavnika. Ne bismo pogrešili ako bismo rekli da prve generacije publike danas na predstave dovode svoje unuke.

Scena za decu

Od početka rada do danas, osnovno repertoarsko opredeljenje Pozorišta Boško Buha su bajke i klasici za decu. Neke od predstava bile su na repetoru i po više decenija, kao što je „Ukradeni princ i izgubljena princeza“ Dena Totera u režiji Srboljuba Luleta Stankovića koja je izvedena petsto četrdeset osam puta, i „Bajka o caru i pastiru“ Boška Trifunovića u režiji Miroslava Belovića izvedena četiristo sedamdeset puta. I današnji naslovi, bajke u režiji Milana Karadžića doživljavaju svoja stota, pa i dvestota izvođenja. Pozorište Boško Buha prvo je i jedino pozorište za decu koje je učestvovalo i koje je nagrađivano na Sterijinom pozorju, ali i na Bijenalu u Veneciji. Tu su i učešća na MESS-u u Sarajevu, na Kotorskom festivalu pozorišta za djecu, na Festivalu djeteta u Šibeniku, i drugim važnim festivalima u zemlji, regionu, i inostranstvu. 

Večernja scena

Pozorište Boško Buha se osim deci, obraća i mladima koji su kao ciljna grupa prilično zapostavljeni na kulturnoj sceni Beograda. Klasici poput Šekspira, Bihnera, Brehta, Nušića i Sterije, ali i savremeni komadi za mlade bili su zastupljeni na Omladinskoj sceni, zatim sceni Kod konja, a danas na Večernjoj sceni.

Ova scena funkcioniše kao produžena ruka scene za decu, i osnovni cilj njenog repertoara je da mlade ljude načini pravim zaljubljenicima u pozorište. Zbog toga su na repertoaru Večernje scene najčešće savremene i klasične ansambl komedije („Iza kulisa“, „Krčmarica Mirandolina“, „San letnje noći“...)

Na Večernjoj sceni Pozorišta Boško Buha često su dešavale prave revolucije. 1988. ona se dogodila u obliku predstave “Klasni neprijatelj” Najdžela Vilijamsa, priče o “gnevnim mladim ljudima”, u režiji Aleksandra Lukača, koja je umalo izbegla zabranu. Danas smo svedoci velikog uspeha, ali i konraverznih reakcija koje izaziva Nušićeva “Gospođa ministarka”, u režiji Tatjane Mandić Rigonat, prva verzija tog komada u kome sve uloge, osim deteta Rake, tumače muškarci. 

Pozorište koje zabavlja, pozorište koje uzbuđuje, pozorište koje budi, sve su to lica pozorišta koja želimo da predstavimo našoj mladoj publici.  

Poštovani, do rekonstrukcije pozorišta... 

Radno vreme biletarnice:

pon - sub: 10-14 i 15:30-20

nedeljom: dva sata pre početka predstave

Pozorište Boško Buha

Trg Republike 3

11000 Beograd, Srbija

Biletarnica

UK Vuk Karadžić

Bulevar Kralja Aleksandra 77a  (Izvor:buha.rs)