Program


GOSPOĐA MINISTARKA

GOSPOĐA MINISTARKA

Branislav Nušić

GOSPOĐA MINISTARKA

Režija: Tatjana Mandić Rigonat

O predstavi

“Gospođa ministarka” – zamišljena kao arhetip, komična maska, stanje svesti, deformacija koja nema pol ( i muško je i žensko svojstvo), travestija. Prerušavanje je svojstvo plemenite pozorišne igre koja stvara smisao i traga za istinama o čoveku, životu, društvu. Ali igre prerušavanja odlika su i političkog života, deo svakodnevne matrice stvaranja poželjnih “imidža” na tržištu borbe za vlast i moć. Prerušavaju se i ljudi i ideje. Opšta travestija. Žanr svakodnevnice. Vlastohleplje ukida i razum. Nekada su u pozorište sve uloge igrali muškarci jer je društveno neprihvatljivo bilo da žene glume. Ta pozorišna praksa danas je ogledalo za nove puritance i malograđane kojima je neprihvatljivo štošta, možda i da muškarci glume žene i žene muškarce. Ram za predstavu je pesma Jovana Jovanovića Zmaja “Srpska politika”: “Gde je srpska politika? Je l’ kuvana il’ je presna? Je l’ skromna il’ je besna? Je l’ žedna il’ je glada? Ili igra ili svira? Il’ se malo restaurira? Il’ izdiše il’ se rađa? Il’ joj kakva baba vrača? Ili puzi ili sedi? Il’ se smeje il’ se jedi? Je l’ u dvoru  bogatome? Il’ u gnezdu vraninome? Ima l’ cuclu ili zvečku? Il’ je gdegod u zapećku? Je l’ u službi il’ u miru? Il’ u kakvom manastiru?”

Vreme u kojem živim pozvalo me je da ga mislim kroz Nušića, kroz njegovo ljuto duhovito komediografsko pero. Njegovi likovi nisu bezazleni, i kad im se smejem, ja ih se i plašim. Odavno su se razmileli svuda oko mene, skrojili društvo po sopstvenoj meri, pa se oni danas nama smeju.

Ministarku je Nušić pisao tridesetih godina prošlog veka, u okolnostima razvoja kapitalizma i građanskog  klasnog društva  između dva rata, a znamo šta su tridesete godine iznedrile – i fašizam i nacionalizam i totalitarizam. Ostajući u vizuelnom okviru tridesetih, želela sam da podvučem kontinuitet društvenih deformacija, mentalitetskih zauma. Volela bih da Nušić nije moj savremenik, da je po njegovom svetu pala kosmička prašina, ali  anas njegova aktuelnost boli i na nivou rečenice i situacije, i društvene dijagnoze.

Tatjana Mandić Rigonat

 

Lica

ŽIVKA Goran Jevtić

 

SIMA Mihailo Todorović

 

ČEDA Miloš Vlalukin

 

DARA Uroš Jovčić

 

RAKA Katarina Marković

 

ANKA Nemanja Oliverić

 

PERA PISAR  Saša Simović / Jovan Gulan

 

MOMAK iz administrativnog Predrag Grujić

 

DR NINKOVIĆ Ivan Mihailović,  Nebojša Rako

 

RISTA TODOROVIĆ, počasni konzul Nikarague  Nenad Nenadović

 

Familija:

 

 UJKA VASA Vlastimir Velisavljević, Branko Cvejić

 

TETKA SAVKA Dragoljub Denda / Rade Marković

 

TETKA DACA Branislav Platiša

 

SOJA RASPUŠTENICA Žarko Stepanov / Stojan Đorđević 

 

TEČA JAKOV Miroslav Žužić

 

MILE Rastko Vujisić

 

JOVA POP – ARSIN Saša Nićiforović

 

SAVA MIŠIĆ Stefan Kovačević

 

PERA KALINIĆ Darko Ivić

 

GOSPA NATA, bivša ministarka Marko Janjić

 

 

ŽANDARMI Miljan Miljanović, Alen Alidini 

 

Izvori: buha.rs